Verbouw/restauratie van een boerderij te Orvelte

Verbouw/restauratie, opgeleverd 2012

In museumdorp Orvelte staat sinds 1758 “De Drenthehof”, een monumentale boerderij die vandaag de dag wordt beheerd door Stichting Het Drentse Landschap. Sinds 1999 ontfermt de stichting zich over een groot aantal monumentale boerderijen van het dorp zoals het Ottenshuus, de Schapendrift, de Melkfabriek, Bruntingerhof, Börckerhof en de Drenthehof, wat momenteel onderdak biedt aan het bezoekerscentrum. Orvelte is een authentiek Drents esdorp en is in 1961 aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Stichting Het Drentse Landschap probeert daarom het oorspronkelijke karakter van het dorp zoveel mogelijk te behouden.

Drenthehof 19-van-der-salm

In 2012 is door de Stichting de keuze gemaakt om de Drenthehof te verbouwen. Bij de verbouw is een fysieke splitsing aangebracht tussen de boerderij en aangebouwde schuur waarbij er een afzonderlijke woning met open deel is ontstaan en een in verhouding kleiner Infocentrum. De oude tentoonstellingsruimte boven het voorhuis is verwijderd, en hier zijn via een nieuwe opgang slaapkamers en een badkamer gerealiseerd. De deel is gemoderniseerd en buiten de functie als bezoekerscentrum geschikt gemaakt voor allerlei  nevenfuncties zoals bijeenkomsten en presentaties.

Het boerderijvolume is geïsoleerd en aan het casco zijn veel restauraties uitgevoerd. Denk hierbij aan het herstel van gevelmetselwerk en fundering, kozijnen, ramen, deuren en hardstenen elementen. Een groot deel van het rieten dak is vernieuwd en het installatiewerk is grotendeels vervangen. Door het verwijderen van het oude slietenplafond en het aanbrengen van 2 dakvensters heeft de kap van het infocentrum een heel ruimtelijk karakter gekregen. Ook is er een pantry, bergruimte en bovenliggende zolder gemaakt die door de toepassing van twee stalen kolommetje “zweeft” boven het oude gebint. Daarnaast zijn twee oude stalen kozijnen zijn vervangen door twee aluminium kozijnen en is buitenom het streekeigen kruislingse bindwerk van stro vernieuwd. Op de vloer is een PU-coating aangebracht in zandkleur wat tezamen met de witte plafonds en wanden de binnenruimte van het bezoekerscentrum veel groter doet lijken dan men aan de buitenzijde doet vermoeden. Door de ruimtelijke elementen uit te voeren in RVS heeft de binnenruimte een prettig modern karakter gekregen. Als in de avond na een drukke dag de deuren van het bezoekerscentrum worden gesloten voegt de Drenthehof zich weer naadloos in de ruim tweeënhalve eeuw historie. Als de deuren de volgende morgen weer open gaan biedt het een fris startpunt voor een dag ontdekkingen in het historische Orvelte en is het een hedendaags visitekaartje voor Stichting het Drentse Landschap.

Overzicht verbouw/restauratie van een boerderij te Orvelte