Nieuwbouw/verbouw van een woning te Lhee

Nieuwbouw/verbouw, opgeleverd 2012

In Lhee, schuin tegenover het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, ligt tegen de rand van het bos een verbouwde boswachterswoning uit 1905. Als uitbereiding op deze kleinschalige woning is een uitbouw ontworpen die in typologie sterk refereert aan de voormalige schuur achter de woning. De uitbreiding kenmerkt zich door een sober volume met grote glazen openingen die tezamen een breed panorama bieden over het open landschaap en het bos. De woning, een beeldbepalend pand, is geheel in authentieke detaillering gerenoveerd en biedt nu plaats aan de slaapvertrekken en een kleine kantoorruimte. De woonruimte en de keuken zijn nu verschoven naar de aanbouw, welke door de schuine oriëntering ten opzichte van het huis optimaal uitzicht hebben op de directe omgeving. De constructieve structuur van de uitbouw is geheel opgetrokken uit houten spanten waarbij ter plaatsen van de ramen de sponningen voor het glas zijn geïntegreerd. Deze keuze, in combinatie met de verzonken hardstenen onderdorpels, maakt de gevelopeningen tot kaderloze vensters die het ‘buiten wonen’ op een uitzonderlijke manier versterken. De zijgevels zijn op een aantal plekken ‘geperforeerd’ in de breedtemaat van de planken. Door de zwarte weerspiegeling van het glas blijven deze sparingen onderdeel van de gevel waardoor er toch zicht is op de toegangszijde van het erf zonder in te leveren op de privacy. De beide zijgevels blijven zo leesbaar als houten schijven, waar uiteindelijk een zinken roevendak tussen is geplaatst. De combinatie van eenvoudige materialen met een verfijnde detaillering geven de uitbouw een nieuwe plek in de historie van het kavel, maar schikt zich in de typische hiërarchie van het boerenerf. Dit maakt de uitbouw een ingetogen verschijning die de sterke verankering met de locale bouwtradities onderstreept en zo rustig zijn plek kan vinden aan de rand van het bos.

Overzicht nieuwbouw/verbouw van een woning te Lhee