Nieuwbouw van een kapschuur te Wapserveen

Nieuwbouw, opgeleverd 2013

In 2011 hebben wij een nieuwe woonboerderij voor deze opdrachtgever opgeleverd. Na een relatief korte periode werd de vraag gesteld door de opdrachtgever of het mogelijk was een nieuwe potstal te ontwerp in de lijn van de nieuwbouw. In de woonboerderij zorgt een eiken gebintstructuur voor het dragend bouwsysteem en ook bij deze de potstal moest dit worden toegepast. De potstal moest daarnaast in de winter plaats kunnen bieden aan 18 runderen en het materieel van de boerderij. Ook was er een grote inhoud nodig voor het opslaan van stro door het jaar heen.

Er is gekozen om een model kapschuur te ontwerpen met een lage en hogere goothoogte, welke met grote zorg is ingepast tussen de omliggende oude eiken. Op een onderbouw van beton met verdiepte potstal is een zware gebintconstructie van eikenhout geplaatst,

welke aan de buitenzijde is betimmerd met eiken delen van verschillende breedte. Deze gehele houten bouwconstructie is geleverd door Assinkhout en is volledig CNC voorbereid en ter plaatse gemonteerd. Het dak is afgewerkt met antracietkleurige geïsoleerde stalen golfplaten waardoor er geen condens aan de onderzijde van het dak kan optreden. Op de ankerbalken is een zolder gelegd waarop een voorlader grote pakken stro kan plaatsen die in de winter boven de potstal worden uitgestrooid. De schuur is opgeleverd in 2013 en het eikenhout is nu al prachtig vergrijsd.

Een stalen hoofddraagconstructie zou economisch gezien gunstiger zijn maar qua atmosfeer in het landschap heeft deze eiken constructie meer te bieden dan alleen het dragen van een zolder en een dak.

Overzicht nieuwbouw van een kapschuur te Wapserveen